ΚΩΔΙΚΑΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Ο χρυσός κανόνας

Θα πρέπει να αντιμετωπίζετε τους καλαθοσφαιριστές σας, τους γονείς τους και όσους εργάζονται στον χώρο της καλαθόσφαιρας, με τον ίδιο τρόπο που επιθυμείτε να σας αντιμετωπίζουν και αυτοί. Αυτό σημαίνει χωρίς φωνές, χωρίς ειρωνείες. Για να κερδίσετε τον σεβασμό των άλλων, θα πρέπει πρώτα να δείξετε εσείς σεβασμό.

 

Να είστε προπονητής όλων

Δεν είστε εσείς η ομάδα. Αφήστε όλους όσους συμμετέχουν σε αυτή και να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο. Θα πρέπει η αντιμετώπιση του προπονητή να είναι ίση προς όλους τους καλαθοσφαιριστές του.

 

Εκτιμήστε τους βοηθούς σας

Κανένας προπονητής καλαθόσφαιρας δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνος του. Χρειάζεται στο πλευρό του ένα καλό βοηθό προπονητή ή και περισσότερους για να τον βοηθήσουν να πετύχει τους στόχους της ομάδας. Δώστε ευθύνες στους βοηθούς σας και μην σταματήσετε ποτέ να τους ενθαρρύνετε, να τους λέτε μπράβο και να τους ευχαριστείτε για το έργοτους.

 

Διδασκαλία και σεβασμός στην ομάδα

Θα πρέπει οι καλαθοσφαιριστές σας να εκπέμπουν σεβασμό προς όλους όσους βρίσκονται στο γήπεδο. Συμπαίκτες, αντιπάλους, προπονητές, διαιτητές, κριτές, φροντιστές του γηπέδου. Προς όλους. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει οι προπονητές να διδάξουν στους καλαθοσφαιριστές τους.

 

Κατανοήστε τους κανόνες του παιχνιδιού

Θα πρέπει οι προπονητές να έχουν πλήρη κατανόηση των κανονισμών του αθλήματος. Διαβάστε το βιβλίο κανονισμών και να είστε βέβαιοι ότι παρακολουθάτε όλες τις αλλαγές που γίνονται στους κανονισμούς κάθε χρόνο. Δεν μπορείτε να έχετε απαίτηση από τους καλαθοσφαιριστές σας να γνωρίζουν τους κανόνες καλαθοσφαίρισης, εάν πρώτοι εσείς δεν τους γνωρίζετε.

 

Προωθήστε τη διασκέδαση

Όταν είστε προπονητής σε αναπτυξιακά τμήματα, να γνωρίζετε πως για τα παιδιά προέχει η διασκέδαση. Αφήστε για λίγο την αυστηρότητα και την σοβαροφάνεια, μην είστε κολλημένοι με την νίκη. Βεβαιωθείτε πως θα χαμογελάτε καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα ώστε να μεταφέρετε στα παιδιά το αίσθημα της διασκέδασης μέσα από το παιχνίδι. Εάν τα παιδιά δεν διασκεδάζουν, τότε κάνετε κάτι λάθος.

 

Κάντε υπομονή

Πρέπει να είστε υπομονετικοί. Οι νεαροί καλαθοσφαιριστές θα κάνουν λάθη. Χρειάζονται να έχουν την ευχέρεια να μπορούν να κάνουν λάθη. Βοηθήστε τους να μάθουν μέσα από τα λάθη τους για να βελτιωθούν. Αυτό χρειάζεται χρόνο και υπομονή εκ μέρους σας.

 

Μιλήστε με τους γονείς

Θα πρέπει οι προπονητές να έχουν καλή σχέση με τους γονείς. Μιλήστε τους και εξηγήστε τους την φιλοσοφία του παιχνιδιού. Ότι ανησυχίες έχει, δώστε του την δυνατότητα να μπορεί να τις συζητάει μαζί σας. Βεβαιωθείτε ότι οι γονείς έρχονται στα παιχνίδια για να δουν τα παιδιά τους και όχι να δίνουν οδηγίες σε αυτά.